dakboer pakt

Welkom op de allereerste editie van de Dag van de Stadslandbouw! Volle Grond en de Antwerpse Voedselraad nodigen je uit op 14 november voor een boeiende Kennisdag rond Stadslandbouw. 
Tijdens dit namiddagprogramma willen we deelnemers inspireren met voorbeelden uit de brede waaier aan stadslandbouwprojecten in Antwerpen en daarbuiten. 

Wil je erbij zijn op dit inspirerende event in het Groen Kwartier? Kom hier meer te weten over het programma en schrijf je snel in, want de plaatsen zijn beperkt! 

 


Dag van de stadslandbouw

Kennisdag: Diverse beheersmodellen als voedingsbodem voor stadsgroei

14 november bij AG Vespa Groen Kwartier & PAKT Antwerpen

 

Schrijf je snel in

 

Programma van de dag

12.30u - 13.30u
Rondleiding op de dakboerderij van ‘Volle Grond’ op PAKT
Verzamelen aan ‘Bar Goesting’ (Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen)

13.30u – 14u
Verwelkoming & Introductie tot de Kennisdag
Bij AG Vespa Groen Kwartier (Paradeplein 25, 2018 Antwerpen)

14u - 14.30u
Case: Atelier Groot Eiland Brussel

15u - 16u
Breakout sessies om te verdiepen in één van deze thema's:
Bodemverontreiniging – Inclusie en gemeenschapsvorming – Business Modellen

16u - 17u
Panelgesprek met verschillende experts en stakeholders:
'Welke ruimte en middelen zijn er nodig voor meer stadslandbouw?'

17u - 18u
Afsluitend drankje aan ‘Bar Goesting’ op PAKT

18u - 21.30u
Optioneel: avondprogramma op PAKT
Diner met lokale groenten door De Beek & filmvertoning ‘Onder het Maaiveld’ ihkv Food.Film.Fest.

 

SCHRIJF JE HIER IN

 

Wat hieraan vooraf ging...

Na Gent, Leuven, Brussel, … kwam de Antwerpse Lokale Voedselstrategie niet uit de lucht gevallen. De Antwerpse Voedselraad (°2019), Volle Grond/PAKT (°2017), tal van Antwerpse voedselinitiatieven en Rikolto leverden het draagvlak, de kennis en de praktijkervaring.

“De stedelijke context heeft potentieel voor innovatieve landbouwvormen in gebouwen en op daken, maar ook voor gemeenschapsprojecten en kleinschalige korte keteninitiatieven zoals pluktuinen, gemeenschappelijke tuinen en volkstuinen. Bovendien is de stad net de plek waar grote hoeveelheden voedsel geconsumeerd worden. Vanuit het streven naar korte ketens moet de landbouw in de omgeving van Antwerpen zich dus maximaal op die vraag richten. De uitdaging voor Antwerpen op dit vlak bestaat erin de ruimtelijke claim van voedselproductie af te wegen of te verzoenen met andere ruimteclaims. Waar nuttig en mogelijk, nemen stadsontwikkelingsprojecten het potentieel aan voedselproductie en een gezonde duurzame voedselomgeving mee in hun ontwerp, ook via het tijdelijk, gedeeld en multifunctioneel gebruik van ruimte. Op die manier kan Antwerpen zijn ruimtelijk potentieel benutten om voedsel ook sterker aanwezig te maken in de stad.” (2022, Lokale Voedselstrategie, Antwerpen)

 

OVER DE ORGANISATOREN

Deze studiedag wordt georganiseerd in het kader van de zoektocht van Volle Grond naar nieuwe locaties voor dakboerderijen, met steun van Stad Antwerpen.

Volle Grond baat sinds 2017 de dakboerderij uit op de PAKT-site en organiseert een korte ketenverkoop voor Antwerpse horeca, adviseert en inspireert over stadslandbouw in binnen- en buitenland. 

De Antwerpse Voedselraad werd in 2019 werd de opgericht door Commons Lab vzw, Universiteit Antwerpen, Boeren en Buren, Boerenbond, Rikolto en andere lokale initiatiefnemers. De Voedselraad denkt na over lokale, ecologisch en eerlijke voedseltransitie.

Antwerpse Voedselraad
Volle Grond
Stad Antwerpen
foodfilmfest
pakt antwerpen