Hoe een idee ontkiemde en
uitgroeide tot een organisatie

Volle Grond zag het licht in 2012, oorspronkelijk als een zelfplukboerderij in Tielrode. Onze missie was van aan het prille begin duidelijk: zo veel mogelijk mensen opnieuw dichter bij de oorsprong brengen van wat er op hun bord ligt.

Na impuls van Yusuf & Ismail Yaman, eigenaars van de PAKT site in Antwerpen, groeide het verder naar een baanbrekend pilootproject op de dakboerderij van PAKT. Agrobiotechnoloog Bram Stessel en community expert Adje Van Oekelen richtten in 2017, na een geslaagd testseizoen, een coöperatie op om de dakboerderij van PAKT professioneel te beheren.

Met een enthousiaste pioniersspirit en grote leergierigheid bouwde Volle Grond zo de grootste dakboerderij van de stad uit. Dit sociaal-educatieve project wordt gedragen door een community van zo’n 150 leden die er samen tuinieren, leren en ontspannen.

bram en adje
nina laviana serre

Een steeds verder groeiend ecosysteem
met positieve impact

 

Volle Grond is uitgegroeid tot een heuse stadslandbouwcoöperatie met een groeiend team. We zorgen mee voor een lokaal verankerd en biologisch voedselweb in de stad. We dragen bij aan de korte keten door boeren en burgers met elkaar te verbinden.

Zes biologische boeren aan de rand van de stad en een dertigtal Antwerpse horecazaken vinden elkaar vlot online via ons eigen B2B platform. Maar ook buurtbewoners hebben toegang tot lokale biologische voeding door een wekelijkse boerenmarkt op PAKT, recht van ’t veld naar het bord.

We hebben directe positieve impact op de buurt door de community van dakboeren samen te brengen en de biodiversiteit in de stad te vergroten. Daarnaast vinden jaarlijks meer dan 2000 bezoekers de weg naar de dakboerderij. We maken particulieren, bedrijven, scholen en verenigingen warm voor stadslandbouw door te enthousiasmeren en te inspireren tijdens onze publieksactiviteiten.

Door onze jarenlange opgebouwde ervaring en expertise hebben we ons met Volle Grond ontwikkeld tot een multidisciplinair team van experten en adviseurs voor startende stadslandbouwprojecten. Zo creëren we duurzame maatschappelijke impact: in eigen buurt en stad, maar ook daarbuiten.

SAMEN EEN BLOEIENDE TOEKOMST TEGEMOET

Na meer dan 7 jaar ervaring op te bouwen op de dakboerderij van PAKT, met ons korte ketenplatform en als projectpartner, zijn we met Volle Grond niet meer aan ons proefstuk toe. Tegelijk voelen we nog steeds een sterke drive om onze impact te blijven vergroten.

Er liggen nog enorm veel kansen in de stedelijke context voor innovatieve stadslandbouwprojecten in, rond en op gebouwen, die de gemeenschap, educatie en een gezonde korte keten ten goede komen.  

We richten onze pijlen voor de toekomst niet enkel op het delen van onze kennis. We like to walk our talk: we hebben de ambitie om nieuwe sociaal-educatieve stadslandbouwprojecten te realiseren en beheren in Antwerpen. Een groene, groeiende en bloeiende stad: daar gaan we voor.  

 

Misschien heb jij het dak dat wij zoeken?

gele bloem

 

 

op de hoogte blijven?

Wij gebruiken Mailchimp als platform voor onze nieuwsbrieven. Meer info in de disclaimer.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.